Lejebolig365.dk gør det nemt for dig at
realisere din boligdrøm

Find lejebolig her

10 Gode råd før du lejer en lejebolig

10 gode råd til dig, der skal leje en lejlighed, hus eller værelse

Er du en af dem, der lige nu er på udkig efter en lejebolig, skal du sørge for at have øjne og ører åbne. Risikoen for, at du som lejer bliver udsat for fupudlejning eller penge under bordet, er nemlig steget i de seneste år – især for dig der er på jagt i en af Danmarks storbyer.

Derfor har vi på Lejebolig365.dk samlet 10 boligråd fra eksperter, så du kan undgå at blive snydt i jagten på din nye lejebolig.

1. Se lejeboligen med dine egne øjne
Du bør altid først indbetale depositum eller underskrive lejekontrakt, når du har set lejeboligen med dine egne øjne. Uanset hvor flotte billederne af din nye lejlighed eller hus er, skal du bevare din sunde fornuft. Der er altid dén risiko, at lejeboligen slet ikke eksisterer eller i forvejen er udlejet. Hvis udlejeren ikke ”har tid” eller ikke er villig til at lade dig se boligen, bør du forsøge at følge din mavefornemmelse samt følge næste punkt ”Kend din udlejer”.

2. Kend din udlejer
Er der tale om en af de store udlejningsvirksomheder, vil du ofte ikke møde udlejeren af din lejebolig. Men disse virksomheder kan du altid tjekke via tinglysning.dk. Er der tale om en privat udlejer, skal du være en del mere opmærksom. Vær kritisk indstillet, når du er på rundvisning i lejeboligen. Dobbelttjek navnet på døren, med den person du taler med. Eftertjek gerne navnet på de sociale medier. Spørg ind til årsagen til at leje. Smalltalk er en god måde, hvorpå du kan mærke efter, om udlejeren er reel eller ej. Og selvom det kan virke mistroisk, kan du også altid bede om at få vist legimitation i form af pas eller kørekort. Kræv desuden at se dokumentation for ejerskabet af lejeboligen eller for at se vedkommendes lejekontrakt, for at sikre dig at personen må leje boligen ud til dig. Sørg for at gøre dit for ikke at blive snydt af en fupudlejer.

3. Ingen underskrevet lejekontrakt før du læser
Læs alt. Også det med småt selvom det kan være kedeligt at komme igennem. Alle lejere kan blive snydt, så det er ærgerligt at misse et tegn ved ikke at læse sidste linje på side 7 i din huslejekontrakt. Tjek efter, om den fremviste lejebolig stemmer overens med lejekontrakten. Får du en rundvisning i en anden lejebolig, bør du være tilbageholdende for at overføre depositum og underskrive lejekontrakt. Sørg desuden for, at du først underskriver lejekontrakten, når udlejerens underskrift er på papiret. Ellers er den ikke gyldig.

4. Penge under bordet er aldrig en god idé
Penge under bordet er ulovligt, og hvis du bliver snydt, har du ingen mulighed for at få pengene igen. Derfor bør du altid overveje en ekstra gang, om risikoen er pengene værd.

5. Mundtlige aftaler er ikke godt nok
Selvom udlejeren af din nye lejebolig virker sød og måske overbeviser dig om, at I ikke behøver nogen kontrakt for lejeperioden – eller at hele aftalen om leje kun er foregået mundtligt indtil nu – så bør du få alt på skrift. En mundtlig aftale gælder ikke i retten eller med en eventuel forsikring, hvis der skulle forekomme en skade. Sørg derfor for, at du har alt på skrift.

6. Er huslejen rimelig?
Det spørgsmål skal du altid stille dig selv, før du underskriver en lejekontrakt på din nye lejebolig. Er du i tvivl, kan du altid søge rådgivning hos huslejenævnet i den kommune, du bor i.

7. Tjek lejeboligens stand ved indflytning
Regel nummer 1, når du flytter i en ny lejebolig, er at tage billeder af alt, inden du går i gang med at indrette. Fotografer alle hjørner, pletter og kanter – gerne med dato på billederne – og send det til din udlejer senest 14 dage efter indflytning. Bed om at få en bekræftelse på modtagelse af billederne, når du sender på mail. Dette sikrer dig mod en større regning, når du engang flytter ud. Mange har sikkert hørt om udlejere, der beholder et helt depositum, fordi de har givet en lejer skylden for alle skader i lejligheden. Aftal desuden også indflyttersyn med udlejeren inden for 14 dage.

8. Udenlandske banker er en fare
Betal aldrig til en udenlandsk bank. Hvis din udlejer har en udenlandsk bank, bør alle alarmklokker ringe. Her skal du bevare din sunde fornuft og spørge dig selv, hvorfor udlejeren mon har en bank i udlandet? Og samtidig en lejlighed i Danmark? Online betalingstjenester som Western Union er også en dårlig idé, da du ikke kan tilbageføre transaktionen.

9. Dit depositum skal være fair
Udlejeren af lejeboligen må juridisk set kun kræve tre gange huslejens størrelse eksklusiv forbrug. Vær derfor opmærksom på depositummets størrelse. Forudbetalt leje er samme størrelse – dog inklusiv forbrug.

10. Lad dig ikke presse
Det er svært at finde en god, billig lejebolig. Alle, der har været på boligmarkedet og ledt efter en lejebolig i de større byer ved, at det er et presset marked. Men du udsætter dig selv for en risiko ved at lade dig presse. Tillad dig selv at læse alt igennem – og mærk efter. Hvis udlejeren presser på for at få en hurtig underskrift, eller har du bemærket, at lejevilkårene til lejeboligen er for gode til at være sande, skal du lige huske at tænke dig om en ekstra gang. Ikke lad dig presse.

Skrevet af Lejebolig365.dk – Find ledige lejligheder, huse og værelser til leje og fremleje i hele Danmark.